sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Gluteenittomat vaaleat piparit

Gluteeniton leivonta on kohdallani jäänyt täytekakkuihin. Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa gluteenittomia pikkuleipiä ja nimenomaan sellaisia, jotka voisi halutessaan koristella pikeerillä tavallisten koristeltujen pipareiden tapaan.



Gluteenittomat vaaleat piparit

n. 50 kpl

2,5 dl sokeria
225 g margariinia huoneenlämpöisenä
1 muna
6 dl / 500 g hienoja riisijauhoja
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa

Vatkaa sokeri ja margariini. Lisää muna ja vatkaa sekaisin. Sekoita riisijauho, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola keskenään erillisessä kulhossa. Sekoita jauhoseos märkien aineiden joukkoon. Kun ainekset ovat sekoittuneet, nosta taikina jähmettymään jääkaappiin n. tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaulitse* taikina ja painele muotilla. Nosta piparit pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa n. 10 min. Anna jäähtyä. Koristele halutessasi.


*Gluteeniton pikkuleipätaikina oli hyvinkin erilainen työstettävä kuin tavallinen taikina. Taikina oli nimittäin hyvin murenevaista. En tiedä, onko se gluteenittoman piparitaikinan ominaispiirre. Pipareiden muotoilu onnistui kuitenkin hyvin, kun otin taikinaa käsittelyyn kerrallaan vain sen verran, että sain tehtyä siitä yhden piparin. Painelin taikinan ensin alustaan n. 1/2-1 cm:n paksuiseksi ja kaulitsin sitten kevyesti

Muotilla painettu pipari pysyi hyvin muodossaan ja sen pystyi siirtämään helposti pellille. Uunissa piparit eivät levinneet juurikaan ja säilyttivät hyvin muotonsa, mikä on hyvä koristelun kannalta.


Tavallisiin pikkuleipiin tottuneelle nämä gluteenittomat piparit olivat yllättävän hyviä. Jos en olisi tiennyt syöväni gluteenitonta piparia, olisin ehkä vain vähän ihmetellyt erilaista koostumusta. Gluteenittomaan ruokavalioon tottuneen mielestä piparit olivat kuulemma hyviä.

Ohje on muokattu Betty Crocker -sivuston ohjeen pohjalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti