sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Matcha Roll Cake

Pelasin muinoin Facebookissa peliä nimeltä Baking Life. Siinä oli ideana leipoa erilaisia, pääasiassa makeita leivonnaisia, joita sitten myytiin asiakkaille. Suurin osa leivonnaisista oli amerikkalaisten perusherkkuja kuten Red Velvet Cake, Key Lime Pie ja Pumpkin Pie.

Kun pääsin pelissä tarpeeksi pitkälle, eteeni tuli leivottavaksi sangen erikoinen leivonnainen. Se oli ihastuttavan vihreä kääretorttu, jossa oli valkoista täytettä. Leipomuksen nimi oli Green Tea Matcha Roll Cake.

Leivoksen värit tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että oli pakko ottaa selvää mistä oli kyse. Ja kysehän on siis kääretortusta, joka saa värinsä vihreästä teestä. Leipomisessa käytetään tiettyä vihreän teen laatua eli jauhemaista matcha-teetä, jota japanilaiset käyttävät yleensä teeseremonioissa.

Kokeilin pari vuotta sitten Matcha-kuppikakkuja. Matcha-kuorrute oli kuitenkin niin vahvaa, että innostukseni matchan käyttöön jäi siihen. Pinterestin kautta olen törmännyt mitä erilaisimpiin matcha-leivonnaisiin, joten kiinnostukseni tuota vihreää ainetta kohtaan heräsi jälleen.

Koska Baking Lifen matcha-kääretorttu oli jättänyt minuun niin syvän jäljen, ryhdyin tutkailemaan tarkemmin kyseistä leivonnaista. Selvisi, että japanilaiset laittavat käärätortun sisälle maustamatonta kermavaahtoa ja kaltattuja, punaisia papuja(!!!).

Punaiset pavut vihreä tee -kääretortussa taitaa olla hieman erikoinen makuyhdistelmä länsimaalaisille. Länsimaisissa ohjeissa pavut olivatkin vaihtuneen kirsikoihin. Useassa ohjeessa kirsikatkin olivat jääneet pois ja esimerkiksi valkosuklaa oli hiipinyt täytteeseen.

Eräs japanilainen kirjoitti, ettei pitäny matcha-leivonnaisista niiden kitkeryyden vuoksi. Ehkä minussa ei siis ollutkaan vikaa, kun en pitänyt tuosta ensimmäisestä matcha-kokeilustani juuri kitkeryyden vuoksi. Tuo japanilainen oli kehitellyt tai löytänyt ohjeen matcha-kääretorttuun, joka ei pitäisi olla niin kitkerä. Ohje vaikutti sen verran hyvältä, että muokkasin siitä suomalaisen version, joka näyttää tältä (huom. kuvat päivitetty paremmiksi 27.11.2014):








Matcha-kääretorttu

pohja:
4 munaa
1,25 dl ruokosokeria (tai tavallista)*
1 dl vehnäjauhoja
5 tl Matcha-jauhetta**
hyppysellinen suolaa
30 g / 2 rkl voita tai margariinia
2 rkl maitoa

täyte:
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g valkosuklaata

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, Matcha-jauhe ja suola keskenään. Laita voi ja maito samaan kulhoon ja lämmitä mikrossa niin, että voi sulaa.

Lisää jauhoseos varovasti käännellen muna-sokerivaahtoon. Lisää voi-maitoseos edelleen varovasti käännellen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Kopauta pelliä varovasti pari kertaa pöytään, jotta ilmakuplat puhkeavat ja taikina tasoittuu entisestään. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Kumoa torttulevy pöydälle ylösalaisin. Poista leivinpaperi ja käännä levy vielä toisinpäin. Tällöin pöytää vasten on se puoli, jolta juuri poistit leivinpaperin. Täyte tulee juuri sille toiselle puolelle, joka nyt on päällepäin (tämä puoli on ruskistunut vähemmän paistettaessa, joten vihreä väri pääsee paremmin esiin). Anna jäähtyä kokonaan.

Valmista täyte. Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää lopuksi (mikrossa) sulatettu valkosuklaa. Sekoita.

Levitä täyte jäähtyneen torttulevyn päälle. Kääri rullaksi ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintää 30 minuuttia.

Leikkaa torttu paloiksi varovasti hyvällä veitsellä. Leikkuupinnan on tarkoitus olla tasainen eikä torttu saa lytistyä leikattaessa. Tämä on siis vain esteettinen syy, ei vaikuta makuun :)


* Ruokosokeria käytettäessä taikinasta ei tule niin makea kuin tavallista, valkoista sokeria käytettäessä. Mikäli käytät ruokosokeria, kannattaa vatkata se monitoimikoneella. Taikinaa saa nimittäin vatkata reilut 5 minuuttia eli käsikäyttöisellä sähkövatkaimella homma kestää vieläkin kauemmin.

** On tärkeää käyttää juuri matcha-jauhetta eikä tavallista vihreää teetä. Koostumus on aivan eri. Jauhetta saa nykyään isommista ruokakaupoista (esim. Prisma, Citymarket). Lähi-Cittarissani jauhetta oli peräti kahta eri merkkiä! Merkistä riippuen hinta oli siinä 10 euron kieppeillä. Itse ostin Forsmanin matcha-jauhetta, joka näyttää tältä:

Entäs sitten se maku? Tykkäsin. Aivan kuten aiemmin mainittu japanilainen lupasi, maku oli mieto, mutta silti selkeästi tunnistettavissa vihreäksi teeksi.

Kääretorttu ei ole kovin makea. Valkosuklaankin voi hyvin jättää täytteestä pois, jos haluaa poistaa vähäistä makeutta entisestään. Tämä on mielestäni tällainen sensuelli, aikuisen maun leivos.

Erilainen, mutta toimii.

Jos siis haluat tutustua vihreä tee -leivonnaisiin, tämä kääretorttu on mielesäni mitä oivalllisin siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti