keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Hummingbird Bakeryn isot suklaacookiet

Nämä cookiet eroavat monista muista vertaisistaan suklaan määrässä. Yhteen taikinaan tulee lähes puoli kiloa suklaata ja vain 85 g vehnäjauhoja!

Ohje on peräisin jälleen Hummingbird Bakeryn Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta. Tein tällä kertaa vähän isomman satsin eli kolminkertaistin aineet. Suklaata tarvittiin kaikkiaan 1350 g eli lähes 11 levyä Pandan tummaa suklaata!





OHJE:

12 kpl suurta cookieta

50 g suolatonta voita
450 g tummaa suklaata karkeasti pilkottuna
2 kananmunaa
170 g (1,9 dl) ruokokidesokeria tai vaaleaa muscovadosokeria
0,25 tl vanilja-aromia
85 g (1,3 dl) vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta

Kuumenna uuni 170-asteiseksi.

Mittaa voi ja puolet suklaasta kuumankestävään kulhoon hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle, mutta älä anna kulhon koskea veteen. Anna olla, kunnes ainekset ovat sulaneet.

Mittaa munat, sokeri ja vanilja-aromi kulhoon ja vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Kaada sekaan suklaaseos ja vatkaa se hiljaisella nopeudella muiden ainesten joukkoon.

Siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe erilliseen kulhoon ja sekoita jauhoseos suklaaseokseen kolmessa erässä. Sekoita joka lisäyksen jälkeen hyvin ja muista ottaa kulhon reunoille jäänyt aines taikinakaapimella mukaan taikinaan. Sekoita sitten jäljellä oleva suklaa tasaisesti taikinaan.

Jaa kahdelle uunipellille 6 tasakokoista taikinakekoa. Jätä taikinalle tilaa levitä. Paista 10-15 minuuttia ja tarkista kypsyys 10 minuutin jälkeen useita kertoja. Cookiet ovat valmiita, kun niiden pinta alkaa halkeilla ja näyttää kiiltävältä. Anna jäähtyä hetki pellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan.


OMAT KOMMENTIT JA HUOMIOT:

Cookieista saa helposti laktoosittomia, kun käyttää maidotonta tummaa suklaata (esim. Pandan tumma suklaa).

Minusta on välillä ihanaa syödä oikein reilun kokoisia cookieita. Jos haluat kuitenkin tehdä cookiet "normikokoisina", niitä tulee taikinasta n. 40 kpl. Ole silloin tarkka paistoajan kanssa.

Mikäli käytät voita, jossa on suolaa, voit jättää lisättävän suolan pois. Muuten suola maistuu melko reippaasti :)

Minun kipponi eivät ainakaan kestä kunnolla kuumaa vettä niin, että vesi kiehuu niiden alla koko ajan. Olenkin sulattanut voin ja suklaan niin, että keitän veden ensin vedenkeittimellä kiehuvaksi. Laitan kiehuvan veden kippoon ja varmistan, ettei vesikipon päälle tuleva suklaa-voi -kippo osu veteen.

Kaikki eivät pidä tummasta suklaasta. Minäkään en pidä siitä aina. Näissä cookieissa tumma suklaa menee kuitenkin mielestäni mainiosti. Olen silti kokeillut näihin maitosuklaata, mutta kokeiluni ovat vielä vähän kesken. Taikinan tukevuus tulee juuri tummasta suklaasta, joten voin kanssa sekoitettavaa suklaata ei kannata korvata maitosuklaalla. Cookieista tulee littanoita ja ne leviävät hirmuisesti, vaikkakin maku on erittäin oivallinen :) En ole ehtinyt vielä kokeilla vaikuttaako lopuksi lisättävän suklaan vaihtaminen maitosuklaaksi jotenkin cookieiden rakenteeseen. Veikkaisin, että ei vaikuta ainakaan paljoa.

Kun leivoin näitä ensimmäistä kertaa ja maistoin vielä hieman lämmintä cookieta, minulle tulo olo, että nyt olen leiponut jotain makunsa ja koostumuksensa puolesta lähes täydellistä. Melkein tuli tippa linssiin, niin hyvältä cookie maistui :)

1 kommentti:

  1. Pakko testata tätä vielä joskus, namm!

    Kiitos arvontavoitosta, perille tuli :)

    VastaaPoista